De halte, waar nooit een bus zal stoppen, symboliseert het dorp Wieldrecht en kan functioneren als plek van bezinning en herdenking.De afbeelding op de plaquette is gekozen, omdat een militair zijn leven waagde door de rivier over te zwemmen en vervolgens met een roeiboot terug te keren om gewonde soldaten op te halen.
Kunstenaar Peter Zegveld heeft zijn ontwerp als volgt omschreven: “Een bushalte is op het eerste gezicht een alledaags element. Bij deze halte zal echter nooit een bus stoppen. Geïsoleerd uit de context van alledaags gebruik is deze bushalte een artefact, een vervreemdend element. Wat ik beoog, is dat de halte nu functioneert als een plek voor contemplatie en herdenking.”
Het ‘monument Wieldrecht’ in Dordrecht is een bushalte van gegoten beton met een tekst van de schrijver Martin Bril. Naast de bushalte staat een paaltje met een plaquette van brons. Op de plaquette is in reliëf een afbeelding te zien van een roeibootje dat een rivier oversteekt.
Het monument bevindt zich aan de Amstelwijckweg, nabij café De wilhelminaboom in de voormalige buurtschap Wieldrecht in Dordrecht.
De tekst op de achterwand van de bushalte luidt:
‘IN DE MEIDAGEN VAN VEERTIG
WERD WIELDRECHT TOT TWEEMAAL TOE GEBOMBARDEERD.
GESCHOTEN WERD DOOR DUITSE TANKS,
HOLLANDSE KANONNEN.
GEVECHTEN VAN MAN TEGEN MAN.
EEN DAPPERE LUITENANT
BRACHT ONDER VIJANDELIJK VUUR
ZIJN GEWONDE MANNEN MET EEN ROEIBOOT
NAAR DE ANDERE KANT VAN DE RIVIER.
DAAR WAS HET VEILIG, NET LANG GENOEG.
Martin Bril